Turism

Muzeul Furman
Oameni care “sfintesc locul”:  Radu Furman, un om care si-a “impartit curtea intre trandafiri si istorie.

Un calator care ajunge la Dornesti si ar dori sa cunoasca una dintre familiile de gospodari ale localitatii, cu siguranta va fi indreptat catre familia Furman. I se va spune sa caute o casa frumoasa cu etaj, cu flori la intrare si cu sera in curte, dar mai cu seama va fi indrumat sa viziteze “Muzeul Furman”, un muzeu care incearca sa reconstituie istoria acestei comune.

Hadikfalva
Paminturile comunei Dornesti, care-au apartinut candva boierului Dorneanu, au fost locuite dintru-nceput pe dealul dinspre nord, iar dupa ocuparea din anul 1774 a nordului  Moldovei de catre Austria si anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic au fost adusi in aceasta zona primii colonisti secui care s-au asezat (intre 1784 – 1786) in citeva sate pe care le-au numit Hadikflva (Dornesti), Andreasfalva (Maneuti) sau Joseffalva (Vorniceni). Hadikfalva, colonia de secui intemeiata la propunera guvernatorului militar al Bucovinei, generalul Karl Freihher von Enzenberg, a luat numele generalului-comandant al Galitiei, presedintele Consiliului Aulic de Razboi, Andras Hadik. Scriptele imperiale aratau catre mijlocul anului 1786 un numar de 775 de familii, sau 2350 de maghiari, traitori in Bucovina

Oameni care “sfintesc locul”:Radu Furman, un om care si-a “impartit curtea intre trandafiri si istorie” Un calator care ajunge la Dornesti si ar dori sa cunoasca una dintre familiile de gospodari ale localitatii, cu siguranta va fi indreptat catre familia Furman. I se va spune sa caute o casa frumoasa cu etaj, cu flori la intrare si cu sera in curte, dar mai cu seama va fi indrumat sa viziteze “Muzeul Furman”, un muzeu care incearca sa reconstituie istoria acestei comune.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Skip to content